Vernieuwde eerste graad B-stroom

Met veel goesting starten we in de Burgerschool met de modernisering van ons secundair onderwijs.  Op 1 september 2019 introduceren we het vernieuwde eerste jaar, op 1 september 2020 gaan we van start met het vernieuwde tweede jaar.
We kiezen voor een vernieuwend en uitdagend aanbod waarmee we meer dan ooit inspelen op jouw interesses en talenten.  In kleine klasgroepen, via co-teaching en projectwerking verleggen we je grenzen en bouwen we samen aan je zelfvertrouwen.

Algemene vorming

In het eerste en het tweede jaar heb je voor verschillende vakken les met de volledige eerste graad, begeleid door drie vakleerkrachten. Je kiest zelf hoe je aan de slag gaat. Dat kan individueel zijn, met hulp van een medeleerling, in groep, in spelvorm of met behulp van ICT. Je kiest of je meer uitleg nodig hebt of niet. De leerstof wordt in verschillende niveaus aangeboden. Zo kan je op eigen tempo en volgens eigen mogelijkheden de eindmeet halen.

Lessentabel algemene vorming

Vak 1e jr 2e jr
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Maatschappelijke vorming 3 2
Muzikale opvoeding 2
Natuurwetenschappen 2 2
Wiskunde 3 4
Nederlands 4 3
Frans 2 2
Beeld 2
Engels 1 1
Techniek 4 2
Remediëring/ verdieping
van de hoofdvakken
1

De algemene vorming vul je in het eerste jaar aan met 2 keuzevakken die je elke week gedurende twee uur kan ontdekken. In het tweede jaar krijg je naast de algemene vorming 2 basisopties (telkens 5 uur) en 1 keuzevak dat je 2 uur per week krijgt.

Keuzevakken in het eerste jaar

In het eerste jaar kies je twee keuzevakken. Elk van deze vakken krijg je gedurende twee uur per week en dat het hele schooljaar.  Je kan kiezen voor Techniek, Art of Sport.

In het keuzevak Art maken we Picasso, Beethoven, Mondriaan of Gezelle in je wakker. Je maakt kennis met verschillende vormen van kunst: beeld, muziek, dans en woord.

Zijn Nafi Thiam, Eden Hazard of Pieter Timmers jouw grote voorbeelden? Dan kies je vast voor het keuzevak Sport. Naast de twee uur lichamelijke opvoeding die iedereen krijgt, opteer jij voor twee uur extra sport.

In het keuzevak Techniek worden we kleine uitvinders. In de voetsporen van Edison en Bell gaat ook bij ons de lamp branden of de bel rinkelen. Het blijft echter niet bij theorie, we gaan vooral praktisch aan het werk met hout, kunststof, elektriciteit …

Basisopties in het tweede jaar (vanaf schooljaar 2020-2021)

In het tweede jaar van de B-stroom bieden we je twee basisopties aan, namelijk ‘Economie en organisatie’ en ‘Kunst en creatie’.

Keuzevakken in het tweede jaar (vanaf schooljaar 2020-2021)

Ook in het tweede jaar mag je nog een vak kiezen dat je twee uur per week volgt. Je hebt de keuze uit Techniek en Sport.

Lessentabel

Vak 1e jr 2e jr